Veckans tips!

Den här kameran (Olympus tough tg-6) fick jag för drygt 4 tusen spänn och den tar enklare och ofta bättre makro-bilder än avancerade kamera-uppsättningar som kostar mer än 10 gånger så mycket……

Kameran är perfekt för inventerare och forskare då den är mycket tålig och kommer alltid vara med. Den samlar in data till varje bild såsom lufttryck/djup?, temperatur GPS data med mera. Det går också att spela in vad man ser på bilden. Man skulle också kunna tänka sig att man skapar en ’data feed’ till artportalen för att effektivisera processen. Kameran tål infrysning, du kan tappa den i berget, gräva ner den i sanden och du kan dyka ner i vattnet och ta bilder ner till 15 meters djup.

Det finns en en hel del utrustning att köpa till för att du ska kunna dyka ner till 45 meter. Systemet hade varit en dröm i den dyk-forskning som jag ägnade mig åt på 1980-talet. Det är nästan så jag får lust att ta upp den forskningen igen.

Bilderna nedan är tagna med stacknings-teknik för att öka skärpedjupet. Det är relativt lätt att ställa in den tekniken och andra fiffigheter via smarta symboler och sen är det bara att köra på.

Almlav, Gyalecta ulmi Rödlistad VU. Bilden togs i början av januari, -12 grader Celsius. Det vi ser är apothecier (fruktkroppar). Laven växer i Engsö Slotts-allé på ask. Jag går dagligen och tittar på laven och apothecierna. Ibland så är de liksom försvunna. Inom lav-forskningen har man sysslat med fotometri. Kanske skulle man även syssla med ’time laps-teknik’ Jag kan svära på att apothecierna drar ihop sig ibland. Varför gör de de?
När snön precis faller kan man använda ’stacknings-teknik’ för att hitta olika former av snöflingor.

När jag försöker begripa mig på ny teknik kollar jag ofta youtube, här följer några coola länkar….

Det här är kul och väldigt praktiskt.

Bästa Hälsningar från Anders Hasselrot

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *